De første år

På Næsseslottet ved Fure­søen ser August Niels Wes­sel Bagge dagslyset første gang, den 25. oktober 1908.

Som den tredje søn af en af direktørerne på Gyldendals Forlag, og med en faster, der var gift med forlagets ejer, Jacob Hegel, fik Niels Bagge penge, borgerskab og høj status ind med modermælken. Han blev opdraget til at være selvstændig, beslutsom og handlekraftig, hvilket fik betydning senere i hans liv, hvor han flere gange skiftede retning og opretholdt en bred social omgangskreds.

I de første år fik den engelske barnepige Nurse en særlig betydning for Niels Bagge, en relation der bestod, da Niels Bagge som femårig fik en lillebror og følte sig overset af sin mor.

I Gymnasieårene kom han på kostskole, Rungsted Statsskole, hvor hans selvstændige liv begyndte. Umiddelbart før hans studentereksamen i 1926 døde hans mor efter et halvt års sygdom af underlivskræft, og Niels Bagges eksamensfest bar derefter præg af hendes død og den begyndende distance mellem familiemedlemmerne. I et forsøg på at skabe et nyt sammenhold mellem ham og drengene, tog faren dem med på en kombineret som­merferie og forretningsrejse til Norge i Rolls Roycen. Året efter begyndte Niels Bagge som forlæggerelev, en god start på en karriere med udsigt til et solidt borgerligt liv. Skæbnen ville, at hans lillebror samme år døde af meningitis, kun 14 år gammel. I den tid var det næst­en ikke til at få vejret på Næsseslottet.

I 1929 kom det første af de mange skift, Niels Bagge fore­tog sig livet igennem: Han tog på sommer­fe­rie i Frankrig med Peter de Neer­gård og dennes ven Helge Refn. I Paris begyndte hans nye liv.

Læs videre – Paris – det magiske mødested