Mexico
Mesoamerika, der omfattede en stor del af det nuværende Mexico, Guatemala, El Salvador, Belize samt Honduras, var i de sidste 2500 år inden spaniernes invasion et blomstrende kulturområde.
Området har være beboet i mindst 12.000 år. Fra omkring 5000 f.Kr. har mesoamerikanerne eksperimenteret med landbrug, og for ca. 3000 år siden opstod de første socialt lagdelte samfund. Det bedst kendte lå i det frugtbare område ved Golfkysten i de nuværende delstater Veracruz og Tabasco, og kaldes olmekisk (ca. 1500-100 f.Kr.). Fra samme tidlige periode er der fundet genstande og hulemalerier omkring Río Balsas i delstaten Guerrero og i Mexicodalen (bl.a. Tlatilco). Allerede fra olmekisk tid er der vidnesbyrd om handel; udbredt handel over kolossale afstande er generelt karakteristisk for Mesoamerika, et fænomen der har ført til påvirkninger på kryds og tværs, og området kan defineres ved en række fælles kulturtræk som trinpyramider, boldspilpladser, kalendersystem, rig billedskrift og religiøse kulthandlinger.
De individuelle kulturer bevarede imidlertid deres særpræg. I delstaten Oaxaca, sydvest for olmekernes område, finder man Monte Albán, et af de tidligste arkitektoniske anlæg af storslået og religiøs karakter, der delvist overlappede med olmekerne i tid, ca. 500 f.Kr.-700 e.Kr. I det første årtusind af vor tidsregning blomstrede dels Teotihuacan (ca. 250-750 e.Kr.) i Mexicodalen – bedst kendt for de såkaldte Solens og Månens Pyramider – og dels de store byer i mayaområdet, f.eks. Tikal (250-800 e.Kr.), Palenque og Copan. Efterfølgende synes frem for alt mayabyerne på Yucatanhalvøen og aztekerne med storbyen Tenochtitlan i Mexicodalen at påkalde sig opmærksomhed.
Der er tradition for at opdele de mesoamerikanske kulturer i kronologiske perioder: Præklassisk tid går frem til år 250 e.Kr., den klassiske fra 250 til 900, og den postklassiske fra 900 frem til 1519; hver af disse perioder er yderligere opdelt i tidlig, middel og sen. Studiet af Mesoamerika er præget af, at aztekernes herredømme var dominerende, da spanierne fastlåste kulturlandskabet. Aztekernes kultur er derfor den, vi har flest samtidige oplysninger om, hvilket blandt andet har den konsekvens, at gudeskikkelser, som i en eller anden form er mesoamerikanske, omtales med aztekiske navne og oftest beskrives i deres form og med de religiøse traditioner, som var aztekernes; det gælder for eksempel Quetzalcoatl, Tlaloc og Xipe Totec. Langt størstedelen af de mellemamerikanske genstande i Niels Wessel Bagges samling stammer fra Vestmexico og den nordlige del af Mexico. Der er ingen olmekiske genstande og kun ganske få fra mayaerne og aztekerne.